Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ohitashi

2011.10.29

Ohitashi - amíg még lehet recept


Ohitashi - amíg még lehet
 • előkészület:
 • főzés:
hozzávalók 4 főre
 • 300 g nagylevelű spenót
 • 4 ek instant dashi , kevés vízzel elkeverve
 • 6 tk szójaszósz
 • 4 ek bonito pehely
story

Sushi kedvelők figyelmébe!
A bonito, mint tonhal fajta már a veszélyeztetett fajok listájára került, mint ahogyan a tonhal is, így a japánoknak lassan bizony ki kell váltani a bonitot majd valamivel. Mint a japán konyha egyik legfontosabb alapanyaga, valószínűleg elég nehéz lesz. A dolog érdekessége, hogy például itt Frankfurtban már csak a meglévő készleteket árulják ki, újat ugyanis már nem kapnak. Az Iwase, a leghíresebb frankfurti japán étterem már levenni készül ezt az ételt az étlapjáról.
Mi még próbáltunk venni bonito pelyhet, de amint a képen is látszik, a halvány barackos, barnás színű pehely már hiányzik a spenót tetejéről, viszont dashi port még sikerült szereznünk. Ha valaki teheti, még próbálja ki, akár pehely nélkül, dashi porral vagy próbálja ki egy sushi bárban.

Az étel egyébként egy japán fogás, előételként fogyasztják. Egyszerűen remek. A dashi egy léalap kombuból, ami egy tengeri algafajta és bonitoból. Ez utóbbit szárítják, füstölik, majd péppé őrölve vagy finom szeletekre reszelve fogyasztják. Ez a füstölt, szárított bonito a katsuobushi, a miso leves és a dashi alapanyaga és az umami, az ötödik íz egyik forrása.
Hogy meddig ehetünk még miso levest, és hogy mit találnak majd ki a japánok, hogy a bonitot helyettesítsék? Még rejtély.
Bővebb okoska és ismeretterjesztés a blogomon.

ajánlat

pH besorolás: közepesen lúgosít.
Erről bővebben itt olvashatsz.

alapanyagok
egyéb elnevezések

spenót bonito pehellyel

elkészítés
 1. A spenótot megmossuk, csak a szárak végeit vágjuk le, a szárakkal együtt fogjuk felhasználni.
 2. Készítsük el a pácot egy tálban: a szójaszószhoz adjuk hozzá a dashit, és keverjük el. 
 3. Forraljunk vizet. Ebbe tegyük a spenótot max. 1-2 percre.
 4. Egy tálban készítsünk elő hideg vizet. A spenótot ebbe szedjük át 2 perc után, majd szedjük ki fél perc után, csavarjuk ki belőle teljesen a vizet, és nyomkodjuk bele a pácba 10-15 percre.
 5. Finoman, de nem teljesen csavarjuk ki a páclét, formázzunk a spenótból hosszúkás rudat, és vágjuk 4-5 cm-es darabokra.
 6. Bonito pehellyel meghintve tálaljuk, a páclével még egyszer megcsurgatva.
 7. Lehunyt szemmel élvezzük, ez ugyanis a tiszta tenger íze - ahogy ők mondják.