Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lolita

2010.06.28

LOLITA

 

A név eredete

A Lolita kifejezés Valdimir Nabokov: Lolita című művéből ered, de a divat nem viseli magán a könyv tartalmának nyomait, sőt inkább az ártatlanságra, aranyosságra és eleganciára épül. A divatra gyakran utalnak még a Gothic lolita vagy EGL kifejezéssel. A Gothic lolita azonban csak a lolita divat egy alfaja, míg az EGL, vagyis Elegant Gothic Lolita a japán zenész és divattervező Mana által kitalált fogalom, amivel körülírja a saját márkája (Moi-męme-Moitié) stílusát. Míg Japánban csak ebben az értelemben használják az EGL kifejezést, addig Amerikában elfogadott ezt a szót használni az egész lolita divatra.

 

 

Alapjai

Öltözködése a viktoriánus és a rokokór gyermekdivatból merít, célja a kislányos, esetenként porcelánbabaszerű kinézet. Térdig érő szoknyát hordanak alsószoknyával, mintás vagy csipkés térdzoknival. Előfordul, hogy térdzokni helyett térd fölé érő zoknit vagy harisnyát viselnek. Cipő gyanánt általában kerek orrú, keresztpántos, úgynevezett Mary Jane-fazonú cipőt hordanak, télen pedig kerek orrú, lehetőleg aranyos, édes kis csizmát. Vivienne Westwood divattervező népszerűségének köszönhetően a rockinghorse shoes is elterjedt cipőfajta. A blúz általában fodros, csipkével díszített és kerek gallérral rendelkezik. Gyakran viselnek masnis hajpántot vagy hatalmas masnit a hajukban, de népszerűek a kerek, csipkés fejdíszek, a pici hajba tűzhető masnik, virágok és az elegáns kalapok is. Szintén gyakori, hogy a fejükre áll alatt megkötött csipkés fejdíszt vagy oldalra csúsztatott kis kalapot kötnek. Általában a vállak fedettek, de nagy forróság esetén a kötényruha alól a blúz elhagyható. Időjárástól függően fodros, csipkés napernyőt is hordhatnak magukkal. Nagyon fontos figyelni az anyagok minőségére, mert ahogy a vérbeli Loliták mondják: „Az olcsó csipke és fodor nem egyenlő a Lolitával”. Fontos szempont még az elegancia és a színek összhangja.

Változatok

 

Sweet

 

 

 

 

 

Ez az egyik legelterjedtebb, legismertebb stílus, olyan elemekkel amik

szinte csak a lolitára jellemzők. Nagyon sok masni, fodor, csipke és

díszítő elem kerül egy Sweetlolita ruhájára. A leggyakoribb díszítő

motívumok a cukorkák, a fagylalt, sütemények, torták, aranyos állatok,

tündérmesék (Piroska, Kis hableány, Alice Csodaországban)

szereplői, játékok, körhinták, szívecskék, gyümölcsök (eper,

cseresznye). A leggyakrabban használt színek a babarózsaszín, a

babakék, a fekete és a fehér, de a levendula, a kanárisárga és a

mentaszín is kezd egyre kedveltebbé válni. Igazából a Sweetloli szinte

bármilyen árnyalatban pompázhat, eltekintve persze a harsány

neonszínektől. A kiegészítők gyakran édesség alakúak; sőt egyre

gyakoribbak pl. a torta vagy tortaszelet formájú fejdíszek is.

Előfordulnak még hello Kitty kiegészítők is és édes kisállat alakú

táskák (kiskutya, nyúl) is. A smink általában visszafogott, természetes.

 

Márkák: Angelic Pretty, Baby the Starts Shine Bright, Emily Temple

Cute, Metamorphose temps de fille

 

 

Alfajai

 

 

  • Country 

 

A Country-t néha nehéz elkülöníteni a Sweetlolitáról, de általában egy Country lolita felismerhető a pepita-és gyümölcsmintákról, a szalmakalapról és kis kosárkáról vagy fonott szalmatáskáról.

Gothic

 

A Gothic lolita, mint azt a neve is mutatja, a goth stílus és a lolita divat találkozásából jött létre. A nevében ugyan "gothic", de ez kissé megtévesztő lehet, mert inkább csak a viktoriánus és a romantikus goth-ból merít ihletet, semmint az industrial vagy cyber stílusokból. Gyakran használ díszítő elemként denevéreket, pókokat, pókhálómintát, kereszteket, rózsákat; és a kiegészítőket is leginkább ezek a formák határozzák meg. A hagyományos fekete-fehér színösszeállításról könnyen felismerhető, ám mégis jobb vigyázni ezzel, mert a Sweet is lehet fekete-fehér! Gyakori színek még a királykék és a vörös, de gyakorlatilag bármilyen sötét szín megteszi. Annak ellenére, hogy ez az egyik legnépszerűbb és legismertebb stílus, mégis sok gyakorlást igényel egy igazán jó Gothic lolita öltözet összeállítása

A Gothic loliták gyakran erőteljesebb sminket készítenek maguknak, füstös szemekkel és vörös ajkakkal, de a fehér arc és a kék vagy fekete rúzs kerülendő.

Márkák: Antique Beast, Atelier Boz, Maxicimam, Miho Matsuda, Moi-męme-Moitié

Alfajai

  • EGL: Ez csak a Moi-męme-Moitié ruhákra vonatkozik. 

 

 

 

Classic

 

A Classic valahol félúton helyezkedik el a Gothic és a Sweet között. Egy Classic ruha nem úszik csipke-és masnitengerben, és visszafogottabb tónusú, mint egy Sweet, sőt a Gothic-hoz hasonlóan lehet egészen sötét színű, például mélybordó, éjkék vagy padlizsánszínű is. A leggyakoribbak azonban a semmi mással össze nem keverhető viktoriánus korban divatos virágminták. Összességében sokkal inkább törekszik a viktoriánus kislány-kinézet elérésére, mint az aranyosságra. Nagyon gyakori az A-vonalú szoknya a szokásos harang forma helyett. A smink itt is általában természetes hatású, visszafogott.

Márkák: Innocent World, Juliette et Justine, Mary Magdalene, Victorian Maiden

 

Shiro

A shirololi a teljesen fehérbe, illetve elefántcsontszínbe és törtfehérbe öltözött lolita. Az általános tévhittel szemben ez nem alfaja egy stílusnak sem. Shiro öltözetet lehet összeállítani Sweet, Classic és bármilyen más stílusban is, sőt akár a Gothic is lehet tiszta fehér.Gyakran előfordul, hogy a shirololiták egy velük megegyezően felöltözött kurololitával mutatkoznak együtt a kontraszt kedvéért.

 

 

Kuro 

A kurololita a csak feketébe öltözött lolita. Szintén nem alfaja egy másik stílusnak sem, és hasonlóan a shirololihoz a kuro öltözéket is bármilyen stílusban össze lehet állítani.

 

 

Punk 

A punklolita az egyik legnagyobb kihívást jelentő stílus, ugyanis nagyon sokat kell tudni a lolita divatról és igen jól kell ismerni azt, hogy sikeresen vegyíteni lehessen a punk elemekkel, mint például a biztostűk, szegecsek, láncok, szakadt anyagok. Alapvetően két típusa létezik. Az egyiknél inkább a hagyományos lolita öltözet punk elemekkel vegyítése figyelhető meg, míg a másiknál inkább egyfajta lolita ihletésű punk öltözet a végeredmény, néhány masnival, fodorral és némi csipkével és bővebb szoknyával. A smink a Gothic-hoz hasonlóan itt is lehet erőteljesebb és esetenként édes kis cipő helyett bakancsot hordanak. A szoknya is lehet rövidebb a szokásosnál, különösen az utóbb említett típus esetében.

Márkák: A+Lidel, Black Peace Now, h.Naoto, Maxicimam, Na+H, Union Jack

 

 

Hime

 

A himelolita vagy „hercegnő lolita” könnyedén felismerhető a miniatűr koronáról vagy diadémról és a tupírozott frizuráról. Kicsit nehéz megkülönböztetni a többi stílustól, mert igazából a himelolit a kiegészítők és az ápoltság teszik igazán hercegnőivé. Általában rokokó ihletésű Sweetloli ruhát vagy díszesebb, virágmintás Classic ruhát viselnek. A legkedveltebb kiegészítők a rózsák, masnik és a gyöngysorok.

 

 

Guro 

Bármilyen stílusú ruha használható a Gurololitához, a hangsúly ugyanis a kiegészítőként használt vérfoltokon, kötéseken és sebtapaszokon van ennél a típusú öltözéknél.

 

 

Sailor

A Sailor lolita a hagyomány matrózegyenruha által inspirált stílus; a matrózgalléros blúz és a sötétkék-fehér színösszeállítás a leggyakoribb ismertetőjegyei. A szoknya általában harang alakú vagy A-vonalú rakott szoknya. Gyakran hordanak keresztben csíkos zoknit.

 

Ero

 

Az Erololi a punk mellett a másik hatalmas kihívást jelentő stílus, ami egyáltalán nem kezdőknek való. Az erotikus jelző is csak viktoriánus értelemben veendő: ugyan a szoknyák néhány centivel rövidebbek, mint a szokásos; de egyáltalán nem kihívóak, és általában a vállak nem fedettek. Az Erololiták gyakran viselnek fűzőt vagy olyan felsőruházatot, ami kihangsúlyozza az idomaikat, esetenként pedig szoknya helyett csak alsószoknyát viselnek. Talán ez az egyetlen olyan stílus, ahol a neccharisnya is viselhető.

Márkák: Antique Beast

 

 

Pirate

 

Kalózos kinézetről, kincsesláda-formájú táskáról, kalózsapkáról és a témához illő mintákról lehet felismerni.

Márka: Alice and the Pirates

 

Wa 

A hagyományos japán öltözet, a kimonó vagy a kevésbé ünnepi yukata és a harang formájú lolita ruhák fúziója.

 

Qi 

A hagyományos japán viselet, a qipao és a lolita találkozásából született ez a stílus.

 

Aristocrat 

A lolita felnőtt változata, történelmi (középkori középosztálybeli vagy 19. századi előkelő) ruhák. Hosszú szoknyát, nadrágot vagy a kettő közti átmenetet, fodros, csipkés blúzt, gyakran fűzőt viselnek. A smink általában felnőttesebb, sötétebb tónusú, viszont extrém sminket ritkán készítenek maguknak. A hangsúly az elegancián van. A nők gyakran viselnek kontyot vagy hasonló, elegáns, feltűzött hajviseletet. Férfiaknál kiegészítőként előfordul a cilinder, nőknél a rövidebb fátyol.

Márkák: Alice Auaa, Antique Beast, Atelier Boz, Excentrique, Maxicimam, Miho Matsuda, Moi-męme-Moitié

 

Alfajai

  • EGA: Ez csak a Moi-męme-Moitié ruhákra vonatkozik.
  • Madam: Az Aristo nőiesített változata.

 

 Ouji/Kodona/Dandy/Boystyle

 

 Az ouji stílus a lolita fiú verziója, bár lányok gyakrabban viselik, mint a fiúk. Általában térdig érő nadrágból, térdzokniból, fodros kis ingből és mellényből áll az öltözék, de alkalmanként kiegészülhet cilinderrel, kicsi köpennyel, nyakkendővel, csokornyakkendővel is. A hajviselet nőkön általában rövidebb, fiúsabb, vagy hosszabb haj esetén kontyba fogják és egy kalap vagy cilinder alá rejtik.

 

 

Volt szó ruha alakokról is a fajtákban. Akkor most nézzük meg ezeket is:

 

Csengő alakú:

Egyenes:

Húzott aljú:

Harangszoknya:

Rakott aljú:

Emeletes:

Magas derekú:

Csipkés: